O Zlatiboru

Zlatibor po svojoj površini i po broju stanovnika nije veliko mesto, ali po lepotama koje nudi u osunčanim prolećnim danima, dugim i vedrim letnjim večerima, kao i čarobnoj zimi, ono je veliko koliko Vaš duh može da pojmi tajanstvenost lepote iznedrene na ovoj čudotvornoj planini. Ovo je planina izuzetne lepote i krasi je prijatna klima. Obiluje prostranim proplancima i bujnim pašnjacima, koji su ispresecani planinskim potocima. Prošaran je borovim šumama, po kojima je ova planina i dobila ime.

Nalazi se na magistralnom putu Beograd – Crnogorsko primorje. Od Beograda je udaljen 235km, a od Užica 30km. Prosečna nadmorska visina je 1000 metara, a okružuju je visovi: Čigota (1422m), Tornik (1496m), Vitogor (1281m) i niz drugih manjih brda.
Prvi stanovnici Zlatibora bili su Iliri, zatim Rimljani, a posle njih ove prostore naseljavaju Sloveni. Sve do polovine 19.veka današnje područje Zlatibora nazivalo se Rujno, a kasnije je ovaj naziv potpuno potisnut i sve više se spominjalo ime Zlatibor, koje i danas nosi ova planina. Zlatiborska visoravan omeđena je rekama Uvcem, Kamesinom i Sušicom, sredinom Zlatibora protiče Crni Rzav, a na istočnom delu reke Pristevica i Katusnica.

Zabeleženo je da je Zlatibor primio turiste još daleke 1750.god, ali je do kraja 19.veka boravak na njoj bio prava retkost i luksuz. Devetnaestog avgusta 1893.godine na Preobraženje, na ovoj planini boravio je kralj Srbije Aleksandar Obrenović, i od ovog datuma počinje organizovan razvoj turizma na Zlatiboru. Posle kraljeve posete interesovanje za Zlatibor raste i na ovoj planini počinju da niču drveni letnjikovci, vile, hoteli, sanatorijumi.

Saznanje da se na Zlatiboru ljudi mogu izlečiti od mnogih bolesti, posebno onih koje napadaju i dušu i telo istovremeno – psihosomatskih bolesti, staro je više od sto godina. Glavni razlog lekovitosti ove planine ogleda se u blagosti klime na visoravni od hiljadu metara. Preko njega se sudaraju planinske i morske struje koje ubrzavaju lečenje i oporavak od mnogih plućnih i srčanih bolesti i posebno bolesti štitaste žlezde i malokrvnosti.

Na teritoriji opštine Čajetina ima puno kulturnih spomenika koji su od velike važnosti za Republiku Srbiju. Većina njih je pod zaštitom države. Najpoznatiji je: Muzej Staro selo u Sirogojnu, koji se nalazi na 30km od Zlatibora. To je muzej pod otvorenim nebom i predstavlja autenticnu kulturu zlatiborskog sela. Svi objekti i pokućstvo su autentični i preneti su u muzejski prostor Zatim tu je Stopica pećina u selu Rozanstvo, Manastir Uvac u selu Stublo i Mećavnik – drveno selo Emira Kusturice.

Mećavnik je udaljen oko 35km od Zlatibora i blizu je Sargana (planina). Ovo selo sa skromnim drvenim kucama i karakterističnom Crkvom, počelo je da se gradi dok je sniman film “Život je čudo”. Sada predstavlja atrakciju i privlači veliki broj posetilaca. U blizini se nalazi ponovo otvorena pruga koja ide uz planinu Sargan parnom lokomotivom do Mokre Gore. Predivni predeli koje možete videti dok se vozite sigurno ce Vam dugo ostati u sećanju. Ova pruga je specificna po brojnim vijaduktima, mostovima, tunelima i “osmicama”- načinu na koji se parna lokomotiva uspinje uz veliki nagib.

Zlatibor poslednjih godina obogaćuje svoju ponudu raznovrsnim sadržajima, to gostima pruža široke mogućnosti za zadovoljenje njihovih različitih potreba. Izgrađeni su sportski tereni: fudbalski, teniski, otvoreni i zatvoreni bazeni, sportska hala, ski liftovi na Torniku i Obudojevici i dr. Uređeno je jezero na Zlatiboru, napravljen je novi tržni centar, pijaca autobuska stanica i dr.